MED
Zaujímavosti o mede.
Med je prírodná sladká hmota prírodného charakteru produkovaná včelami (Apis mellifera) z nektáru rastlín, zo sekrétov živých častí rastlín, alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, výlučkami svojich žliaz, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.
Čo tvorí med? Tvoria ho rôzne druhy cukrov, najmä fruktóza a glukóza, ako aj iné látky, ako sú organické kyseliny, enzýmy a tuhé čiastočky pochádzajúce zo zberu medu. Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.
Čo obsahuje med?
Cukry ako glukózu, fruktózu, sacharózu, dextríny, vodu, organické kyseliny ako jablčnú, vinnú, citrónovú, aminokyseliny ako prolin, kys. glukonová, lyzín, enzýmy ako glukozooxidáza, diastáza, invertáza. Vitamíny C a skupiny B ako napr. A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P. Minerálne prvky ako K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, I, F. Aromatické látky, farbivá, hormóny ako acetylcholín, noradrenalín, adrenalín a veľa ďalších dôležitých látok a prvkov.
HLAVNÉ DRUHY MEDU PODĽA POVODU SÚ MED KVETOVÝ A MEDOVICOVÝ
Med kvetový alebo med z nektáru je med získavaný z nektáru rastlín, med medovicový je med pochádzajúci prevažne zo sekrétov a z výlučkov hmyzu živiaceho sa cicaním a zbieraním výlučkov rastlín a stromov.
KRYŠTALIZACIA JE PRIRODZENÁ VLASTNOSŤ MEDU.
MED sa farebne líši podľa pôvodu na nektárové medy, ktoré sú zvyčajne svetlé (od vodovo jasnej farby agátového medu, cez zlatistožltú až po okrovožltú slnečnicového medu, výnimka : pohánkový nektárový med je tmavohnedý).
A medovicové medy, ktoré sú tmavé (med zo smrekovej medovice je červenohnedý, med z jedľovej medovice je tmavoolivovohnedý). Med nesmie mať neprirodzenú vôňu a chuť, nesmie začať kvasiť a nesmie sa mu meniť neprirodzeným zásahom kyslosť. Odporúča sa konzumovať denne.
Je zdrojom okamžite využiteľnej energie a ďalej pôsobí antibioticky a protizápalovo, posilňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje spánok, rýchlo vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok, zlepšuje a prehlbuje spánok, má veľké využite v cukrovinkárstve a gastronómii a veľa ďalších…
PEĽ
Zaujímavosti o peli.
Čo obsahuje peľ?
Vodu, bielkoviny, aminokyseliny, nukleové kyseliny, cukry, tuky. Minerálne látky: NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se. Organické kyseliny enzýmy: pepsín, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza. Vitamíny: A, B, C, silice, rastové regulátory, karotenoidy a veľa ďalších dôležitých látok a prvkov.
Čo je peľové zrno? Každý rastlinný druh má iný tvar a veľkosť peľového zrnka. Peľové zrnká môžu byť pretiahnuté, guľovité, alebo sploštené. Celkový obrys peľových zŕn je rôzny, napríklad okrúhly, eliptický, uholníkový alebo kosoštvorcový.
Peľové zrnká môžu byť hladké, niektoré majú ostne, zárezy na povrchu, či nepravidelné priehlbiny alebo výstupky. K pomerne výrazným znakom peľových zrniek patrí ich farba, ktorá je výraznejšia najmä pri množstve peľových zŕn a v ich suchom stave. Väčšinou prevládajú odtiene žltej farby, menej odtiene modrej, fialovej alebo červenkastej.
Čerstvý peľ sa skladuje hlboko zamrazený alebo vysušený bez prístupu vzdušnej vlhkosti a slnečného svetla.
PROPOLIS
Zaujímavosti o propolise.
Čo je propolis? PROPOLIS je prírodná harmonicky vyvážená látka s výraznými antibiotickými a imunostimulačnými účinkami. Je to živicová hmota, pri izbovej teplote vláčna, v chlade je krehká až drobivá, žltohnedej až tmavohnedej farby. PROPOLIS produkujú včely na tmelenie rôznych trhlín a otvorov, regulujú ním veľkosť letáča, aby sa ubránili pred sliedivými včelami a chladu, na zatmelenie štrbín v úli, k vyhladzovaniu a vyrovnávaniu častí úľa, vystuženiu plástov a mumifikovaniu živočíchov, ktorí vnikli do úľa. Keď sú tieto živočíchy veľkí /myši, jašterice, motýle/ a včely ich nevedia odstrániť, po usmrtení zatmelia ich mŕtvoly propolisom. Tak sú hermeticky oddelení od vonkajšieho prostredia, čím sa zamedzí rozšíreniu nebezpečných pôvodcov chorôb.
Názov propolis vznikol spojením gréckych slov pro = pred a polis = mesto. Doslovne teda znamená predmestie, predstavba, resp. výstupok brániaci nepovolaným vstúpiť do včelieho mesta. Včely zbierajú z púčikov a vetvičiek vŕb, topoľov, briez, jelší gaštanu jedlého borovice, smreka a niektorých bylín.
Čo obsahuje propolis?
Propolis nemá stále chemické zloženie. Závisí od regiónu, kde ho včely zbierajú. Dá sa hovoriť skôr o priemerných hodnotách látok, ktoré obsahuje, má veľmi premenlivé zloženie, dodnes bolo izolovaných okolo 180 rôznych látok
asi 55% živičných a balzamovacích látok, asi 30% vosku a mastných kyselín, 5-10 % éterických olejov, asi 2-5% peľu ďalej obsahuje vitamíny B1 /tiamin/, PP /kyselina nikotínová/, provitamín A. Minerálne latky: železo, hliník, vanád, vápnik, kremík, mangán, stroncium, sodík a horčík, škoricový alkohol, kyselinu škoricovú a triesloviny.
Ďalej organické kyseliny flavonoidy Flavonoidy majú rozhodujúci podiel na imunopotenciálnych vlastnostiach propolisu. Ich bohatý výskyt v propolise potvrdzuje v porovnaní s medicínsky používanými antibiotikami jeho široké spektrum účinnosti proti baktériám, vírusom, a hubám.
Okrem toho sú nežiaduce účinky veľmi zriedkavé – alergická reakcia je u propolisu 1:2000.
To sa o farmaceuticky vyrobených antibiotikách vôbec nedá povedať.
PROPOLIS má výrazné farmakologické využitie pôsobí bakteriostaticky – zastavuje rast niektorých baktérií. Pôsobí baktericídne – usmrcuje baktérie, anesteticky – tlmí bolestivosť, antitoxicky – ruší účinky niektorých jedov, antiviroticky – priamo proti niektorým vírusom, antimykoticky – zastavuje rast plesní a ničí ich, antiflogisticky – protizápalovo, dermatoplasticky – podporuje hojenie rán, dezinfekčne. Tlmí účinok škodlivého žiarenia na organizmus.
PROPOLIS je rozpustný v etanole, éteri, glykole a vode – všetky zložky propolisu však nerozpúšťa ani jedno rozpúšťadlo.
Suchý propolis sa odporúča skladovať na tmavom a chladnom mieste. Pri uskladnení vo vzduchotesných nádobách si udrží účinnosť až 5 rokov. Najúčinnejší je však v čerstvom stave.
MATERSKÁ KAŠIČKA
Zaujímavosti o materskej kašičke.
Čo je materská kašička?
Materská kašička je kŕmna kašička, ktorú vylučujú robotnice včely medonosnej a kŕmia ňou včelí plod a larvy budúcej včelej matky. Materská kašička je homogénna kašovitá hmota, smotanovobielej farby, charakteristickej arómy a kyslej chuti
Čo obsahuje materská kašička? Vodu, proteíny, voľné aminokyseliny, enzýmy, mastné kyseliny, cukry, tuky a vitamíny.
Materská kašička
Pôsobí ako celkový imunostimulátor, zvyšuje životnú silu a celkovo zlepšuje psychický stav, má výrazné protivírusové účinky, má antibiotické účinky, zlepšuje využitie vápnika v organizme a tak tlmí rozvoj osteoporózy, zlepšuje činnosť srdca a tiež má veľké využitie v kozmetike.
Materská kašička sa nedoporučuje užívať tehotným ženám a deťom. Materská kašička sa skladuje pri nízkych teplotách bez prístupu vzduchu, svetla a bez kontaktu s kovmi.