
Med
Čo je med?
Je to prírodná sladká hmota prírodného charakteru produkovaná včelami (Apis mellifera) z nektáru rastlín, zo sekrétov živých častí rastlín, alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, výlučkami svojich žliaz, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.
Čo tvorí med?
Tvoria ho rôzne druhy cukrov, najmä fruktóza a glukóza, ako aj iné látky, ako sú organické kyseliny, enzýmy a tuhé čiastočky pochádzajúce zo zberu medu. Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.
Čo obsahuje med?
- cukry:glukózu,fruktózu,sacharózu,dextríny
- vodu
- organické kyseliny: jablčnú, vinnú, citrónovú
- aminokyseliny : prolin,kys.glukonová, lyzín
- enzýmy:glukozooxidáza,diastáza,invertáza
- vitamíny C a skupiny B - napr. A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
- minerálne prvky: K,Ca,Na,Mg,Fe,Cu,Co,Zn,I,F
- aromatické látky
- farbivá
- hormóny:acetylcholín, noradrenalín, adrenalín a veľa ďalších dôležitých látok a prvkov.
Hlavné druhy medu podľa pôvodu sú med kvetový a med medovicový.
Med kvetový alebo med z nektáru je med získavaný z nektáru rastlín, med medovicový je med pochádzajúci prevažne zo sekrétov a z výlučkov hmyzu živiaceho sa cicaním a zbieraním výlučkov rastlín a stromov.
Prirodzená vlastnosť medu : KRYŠTALIZACIA, je známkou jeho pravosti a zárukou toho že med pri stekucovani nebol prehriaty na vysokú teplotu. Čas kryštalizácie medov je rôzny, kryštalizácia medu závisí od viacerých faktorov (pomer glukózy a fruktózy, spôsob spracovania, teplota skladovania), opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli teplom do 50 C med vrátime do pôvodného stavu pred skryštalizovaním.
Med pastový je med upravený do pastovej konzistencie jednoduchou technologickou úpravou – miešaním. Je tvorený zmesou jemných kryštálikov.
MED sa farebne líši podľa pôvodu:
- nektárové medy sú zvyčajne svetlé (od vodovo jasnej farby agátového medu, cez zlatistožltú až po okrovožltú slnečnicového medu, výnimka : pohánkový nektárový med je tmavohnedý),
- medovicové medy sú tmavé (med zo smrekovej medovice je červenohnedý, med z jedľovej medovice je tmavoolivovohnedý).
Med nesmie mať neprirodzenú vôňu a chuť, nesmie začať kvasiť a nesmie sa mu meniť neprirodzeným zásahom kyslosť
Odporúča sa konzumovať denne. Je zdrojom okamžite využiteľnej energie a ďalej
- pôsobí antibioticky a protizápalovo,
- posiľňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, zlepšuje spánok,
- rýchlo vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok,
- zlepšuje a prehlbuje spánok,
- má veľké využite v cukrovinkárstve a gastronómii a veľa ďalších...